Istoria

Il Chicco a fondat prima casă de tip familial în România în 1993, obținând în mod oficial plasamentul câtorva copii și tineri preluați din situația de „internat“ din secția de neurologie infantilă Popesti, la aproximativ 60 km de Iași, în regiunea Moldova, România.

Stefania De Cesare, fondatoarea asociației, sosește în România cu un grup de voluntari pentru a ajuta copiii orfelinatului din Popești. Ceea ce a găsit în această instituție i-a schimbat viața. La Popești trăiau vre-o sută de copii și tineri cu dizabilități fizice și mentale într-o stare completă de abandon fiind victime ale violenței de toate tipurile.

După proceduri birocratice lungi, în ciuda opoziției reprezentanților institutului din Popești Stefania De Cesare obține permisiunea de a prelua primii 14 copii și tineri. Mulți alții vor .

Din 1999 Carmen Scripcaru se alătură Stefaniei De Cesare. Are 25 de ani și după o perioadă de voluntariat, decide să rămână in familia Chicco , iar acum ea este președinte.

În 25 de ani, „Il Chicco “ a primit 68 de copii și tineri abandonați, mulți dintre ei cu dizabilități: 50 preluați din condițiile teribile ale instituțiilor de stat român; 14 în stare de abandon, încredințați de către Tribunal; 4 proveniți din instituții spitalicești. 32 de tineri au participat cu succes la programe de reintegrare socială, iar 10 copii au fost adoptați sau încredințați unor familii române.

Despre istoria Il Chicco vorbește și Maurizio Peciccia, fondatorul asociației Sementera, în articolele pubblicate în „Repubblica.it”.

reportaj tvr1 (4.11.18)

Comentariile sunt închise.